Allerhande Zeep&Zo

Over Zeep en Zo

Handige tips en handleidingen.

Handige tips voor het mengen van kleuren in gietzeep.

Weetje: De transparante en witte zeepbasis zijn identiek aan elkaar, behalve dat in de witte basis wit pigmentpoeder (Titanium Dioxide) werd toegevoegd tijdens de productie. Afhankelijk van de gewenste kleur is het de bedoeling om indien nodig een combinatie te gebruiken van beide basissen.
Witter maken van de zeep: Het is ook mogelijk om zelf de zeep witter te maken door toevoeging van extra Titanium Dioxide. Dit kan soms nodig zijn bij verkleuring door gebruik van geuroliën.
Om makkelijker te mengen kunt u dit pigment poeder best eerst mixen met vloeibare glycerine of mengen met de alcohol uit de spray.
Felle of donkere kleuren: Hiervoor gebruikt u veel transparante zeep en weinig of geen witte zeep.
Lichte of pastelkleuren: Hiervoor gebruikt u veel witte zeep en weinig of geen transparante zeep.

Enkele formules:

Zwarte zeep: 95% transparante basis + 5% witte basis + zwarte pigment
Donker bruine zeep: 90% transparante basis + 10% witte basis + bruin pigment + zwart pigment
(naarmate de zeep lichter bruin moet zijn zwart weglaten en/of meer witte zeep gebruiken)
Donker rode zeep: 90% transparante basis + 10% witte basis + rood pigment of donker rode kleurstof op waterbasis + zwart pigment
(naarmate de zeep lichter rood moet zijn weglaten en/of meer witte zeep gebruiken)
Fel roze zeep (fuchsia): 75-85%% transparante basis + 15-25% witte basis + roze of rode kleurstof
Donker blauwe zeep: 80-90% transparante basis + 10-20% witte basis + blauwe kleurstof + zwart pigment

Handleiding Slagroomtoefjes

Smelt één deel witte gietzeep in een mengbeker of au bain marie.
Doe een zelfde hoeveelheid (luxe) bad boter in een grote mengbeker.
Als de witte gietzeep helemaal gesmolten is kunt u er bijvoorbeeld geurolie aan toevoegen. Eventueel kunt u wat extra titanium dioxide toevoegen om de slagroom nog mooier wit te maken.
Maar u kunt ook wat roze of lichtblauw toevoegen voor geboorte zeepjes.
Giet de vloeibare warme gietzeep in de maatbeker bij de badboter.
Goed mengen tot de badboter helemaal gesmolten is en u een gelijkmatige pasta heeft. Deze pasta kunt u in een spuit of spuitzak doen om er slagroomtoefjes me te maken.
Laat deze enkele uren goed drogen tot ze helemaal uitgehard zijn.
!!! Niet in de koelkast uitharden!!!

Handleiding - Zeep Maken

Voor het maken van zeep gebruikt u Gietzeep. Dit is een speciale doorschijnende zeepsoort die u kunt smelten. Dit smelten doet u in een au bain-marie pan. Deze kunt u zelf maken: Op het vuur zet u een grote pan met een paar centimeter water. Hierin zet u een kleinere pan, of bijvoorbeeld een vuurvaste maatbeker.
De gietzeep snijd u in kleine blokken en doet u in de droge binnenste pan. Het water in de onderste pan kan niet warmer worden dan 100 °C, dan kookt het. Hierdoor kan de inhoud van de binnenste pan ook niet warmer worden dan 100 °C. Terwijl de zeep smelt kunt u deze het beste goed roeren met een metalen lepel.
Als de zeep bijna gesmolten is doet u het gas uit.
Dan is het even wachten tot de zeep is gesmolten. Om te voorkomen dat de zeep niet te heet is kunt u het beste een geschikte thermometer gebruiken.
Wacht tot de temperatuur onder de 70 °C is, de meeste vormen kunnen daar tegen. De gesmolten zeep kan nu in gietmallen worden gegoten om af te koelen. Bij het afkoelen wordt de zeep weer hard. Dit alles zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, kinderen kunnen hier (onder begeleiding van volwassenen) veilig mee werken.

Als de zeep gesmolten is kunt u geurstoffen, kleurstoffen, pigmenten en speciale effecten zoals glitter en parelmoer toevoegen. Als laatste voegt u de geurstof toe. U kunt hiervoor parfumolie of etherische olie gebruiken. Voeg per 100 gram zeep niet meer dan 1 ml geurstof toe. Omdat gietzeep ook doorschijnend te koop is kunt u kleine voorwerpen ingieten zoals knikkers, plastic poppetjes en dergelijke, deze blijft u door de zeep heen zien. U kunt de zeep in diverse gietvormen gieten. Omdat de zeep niet bijtend is kunt u ook aluminium vormen gebruiken.
Tenslotte moet u wachten tot de zeep is afgekoeld en gestold. Dat duurt een klein uurtje, tenzij u hele dikke lagen zeep heeft gegoten. Als de zeep hard is kunt u deze uit de vorm halen. Snij dan het overtollige zeep er van af zodat het mooie vormpjes worden.
De volgende ingrediënten zitten in de gietzeep: Aqua, Propylene Glycol, Sodium Stearate, Glycerin, Sucrose, Sodium Laureth Sulfate, Sorbitol, Sodium Laurate, Sodium Myristate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Stearic Acid, Lauric Acid, Titanium Dioxide, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate.
De heldere gietzeep is doorschijnend en daarom speciaal geschikt voor het ingieten van kruiden, voorwerpen en zo voort. Bij gebruik van cosmetica kleurstof blijft de zeep doorschijnend. Bij gebruik van pigmenten wordt de zeep ondoorzichtig.
Let op!! Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een zweetvrije zeep gaan zweten. Hou er echter wel rekening mee dat het zogenoemde zweten niet hetzelfde verschijnsel is dan condenseren.
zweten = vocht dat uit de zeep komt en druppeltjes vormt op het oppervlak van de zeep.
condenseren = vochtaanslag uit de lucht op een product dat van een koude omgeving naar een warme omgeving wordt gebracht.
De witte gietzeep is mooi egaal wit, eigenlijk hoeft u er niet veel meer aan te doen. Kleurstoffen en pigmenten hebben een ander effect op deze gietzeep omdat er al wit pigment in zit.
Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een zweetvrije zeep gaan zweten. Enerzijds door gebruik van teveel geuroliën of kleurstoffen. Anderzijds door het overschrijden van de maximum toegelaten smelttemperatuur van 70 graden Celcius. Smelten in de magnetron vergroot ook de kans op zweten omdat de temperatuur op sommige plaatsen veel te hoog wordt en de formule uit balans kan worden gebracht. Vooral als er reeds geuroliën en dergelijke in de zeep aanwezig zijn.